Cum depozitezi corect legumele – Descoperă tehnicile de depozitare pe care le poți pune în aplicare pentru a te putea bucura de legume proaspete tot timpul.
Pentru a te bucura din plin de toate legumele cumpărate din piață sau de la supermarket, trebuie să știi unde și cum să le ții în casă. Descoperă câte zile vor putea fi depozitate și cum.
Cartofii nu trebuie ținuți la frigider și rezistă 2-3 luni, dacă știi cum să îi depozitezi corect. Pune-i într-un coș sau într-o cutie de carton, în care să aibă ventilație bună, apoi lasă-i în cămară sau într-un loc rece și întunecat. Spală cartofii doar înainte de a-i folosi și nu-i păstra în apropierea cepei sau a usturoiului uscat – se vor strica mai repede.
- Advertisement -
Ardeii grași și capia se păstrează timp de până la 1-2 săptămâni la frigider, într-o pungă de plastic mare (ardeii nu trebuie să stea înghesuiți), cu găuri în ea. Nu înnodă pungă și nu spală ardeii decât înainte de a-i folosi.
Ridichile le poți păstra în mai multe moduri. Se mentin crocante în frigider timp de 5-8 zile dacă scufunzi ridichile înr-un bol cu apă rece și lași frunzele atașate (când frunzele se pleostesc sau își schimbă culoarea, e timpul să le consumi). Dacă vrei să prelungești perioada de timp până la 1-2 săptămâni, atunci curată-le de frunze și rădăcini (dar nu le spăla!) și pune-le într-o pungă cu sistem de închidere de plastic/o caserolă acoperită, în straturi: un șervet de hârtie umed, un strat de ridichi (alternativ, până umpli pungă/caserolă și la final pui deasupra un șervet de hârtie umed).
- Advertisement -
Ceapa uscată trebuie depozitată în cămară sau într-un spațiu uscat, ventilat și întunecat, unde va rezista timp de 1-2 luni. Poți pune ceapă într-un coș/o cutie de carton (într-un singur strat) sau poți folosi o pereche veche de ciorapi de damă, pentru a-i asigura ventilația (făcând noduri după fiecare ceapă; astfel, când ai nevoie de una, o tai și restul rămân agățate). Dacă ai rămas cu jumătate de ceapă după o rețeta, acoper-o bine cu folie alimentară/de aluminiu și pune-o la frigider; o poți consuma în următoarele 3 zile.
Ceapa verde se păstrează cel mai bine ca florile în vază. Dă jos elasticul și pune legătura de ceapă verde într-un borcan în care ai turnat puțină apă rece, cu rădăcinile în jos. Acoperă partea superioară cu o pungă de plastic largă. Astfel, vei avea ceapă verde proaspătă și crocantă timp de până la 7 zile.
- Advertisement -
Prazul se păstrează în condiții optime timp de 3-5 zile, învelit în folie alimentară (nu prea strâns) sau tăiat in două și pus într-o caserolă acoperită.
Morcovii rămân crocanți până la 1-2 săptămâni dacă le tai frunzele verzi (le consumă din nutrienți), îi învelești individual în folie cu bule și îi păstrezi în sertarul frigiderului. La fel de mult rezistă dacă le tai frunzele și îi pui într-o caserolă plină cu apă, fără capac.
Usturoiul uscat se ține în cămară sau la loc umbrit și rece, într-o cutie sau coș fără capac, pentru a avea ventilație bună, rezistând astfel timp de 2-3 luni.
- Advertisement -
Roșiile nu se țin decât pe blatul din bucătărie, unde se vor coace uniform, departe de lumina soarelui! Rezită așa 4-6 zile.
Castraveții se țin la temperatura camerei, timp de până la 7 zile, dar departe de banane și roșii, deoarece sunt sensibili la etilenă emanată de acestea și se vor strica mai repede. Dacă vrei să îi păstrezi crocanți încă 3-4 zile, pune-i la frigider, dar nu oricum: învelește fiecare castravete într-un șervețel de hârtie, apoi pune-i pe toți într-o pungă cu sistem de închidere de plastic. Dacă ai cumpărat un castravete lung și nu l-ai folosit pe tot odată, acoperă-l strâns cu folie alimentară și păstrează-l la frigider până la 3 zile.
Ciupercile cumpărate la caserolă acoperită de folie alimentară se păstrează la frigider, timp de până la 5-7 zile (da câteva găuri în folie, pentru a permite umidității în exces să se evapore). Dacă le-ai cumpărat separat, la kilogram, pune-le într-o pungă de plastic găurită sau o pungă de hârtie pe care o lași deschisă, în frigider.
- Advertisement -
Conopida trebuie scoasă din folie, dacă ai cumpărat-o ambalată, și ținută la frigider, cu tulpină în jos, într-o caserolă de plastic în care ai pus un prosop de bucătărie/șervețel de hârtie ușor umed, pentru a păstra umezeala. Acoperă caserola cu folie alimentară în care dai câteva găuri, pentru a permite aerului să circule. Așa, va rezista la frigider timp de 2-4 săptămâni. Spală conopidă abia înainte de a o folosi. Dacă ai uitat de ea în sertarul de legume și s-a înmuiat ușor, o poți revigora desfăcând-o în buchetele pe care le lași apoi la frigider, așezate vertical, într-o caserolă cu apă rece, timp de 1 oră. Dacă ai tăiat conopida, dar nu ai folosit-o pe toată odată, buchetelele rămase pot fi ținute în continuare la frigider timp de alte 2-3 zile, într-o caserolă acoperită. Reține faptul că, odată tăiată, conopida își pierde rapid aroma și absoarbe alte arome din frigider, deci consum-o cât mai repede!
Broccoli se păstrează la frigider. Dacă îl vei consuma în 2-3 zile, scoate-l din folia alimentară, pulverizează-l cu apă și învelește-l în prosoape de hârtie (rezultatul trebuie sa fie umed, nu ud). Dacă după 2 zile, prosopul este prea umed, înlocuiește-l cu unul nou. Dacă vrei să prelungești perioada de depozitare la 1 săptămână, pune tulpina într-un borcan cu apă rece, acoperă inflorescența cu o pungă de plastic largă (poți folosi o cască de dus de unică folosință) și schimbă apa zilnic. Spală inflorescențele de broccoli abia înainte de a le folosi. Buchetelele de broccoli rămase pot fi ținute în continuare la frigider, într-o caserolă acoperită, timp de alte 3-5 zile, dacă sunt spălate în prealabil cu apă cu oțet.
- Advertisement -
Dovleacul trebuie păstrat în cămară, la loc răcoros și ventilat, unde poate rezista timp de până la 1-2 luni. Dacă ai tăiat un dovleac și nu l-ai consumat pe tot, acoperă bucata rămasă cu folie alimentară și păstreaz-o până la 4 zile la frigider.
Dovlecelul se păstrează proaspăt la frigider, timp de 5-7 zile. Pune-l întreg, nespălat, într-o pungă de plastic găurită, pentru a încuraja circulația aerului.
- Advertisement -
Țelina poate fi cumpărată sub forma clasică, rădăcina, sau doar tulpinile (așa-numitul apio). Țelina rădăcină (întreagă sau tăiată) poate fi acoperită cu folie alimentară și ținută până la 1 săptămâna în frigider. Țelina tulpină rezistă la rece 1-2 săptămâni: taie frunzele și baza albă și tare, taie fiecare tulpină în jumătate, pune buchetul de țelină obținut într-un borcan mai înalt decât buchetul, plin cu apă. Pune-i capacul și schimbă apa o dată la câteva zile. Alternativ, poți înveli buchetul de țelină într-un șervețel de hârtie umed și apoi în folie de aluminiu.
Vinetele se țin în cămară, la loc răcoros, departe de lumina soarelui (și de roșii și banane), învelite individual într-un șervețel/pungă de hârtie. Vor rezista așa in jur de 3 zile.
- Advertisement -
Fasolea verde nu se spală decât înainte de a fi folosită la gătit. Păstreaz-o la frigider, într-o pungă de plastic cu sistem de închidere sau o caserolă acoperită (în care ai pus un șervețel de hârtie). Va rezista până la 1 săptămână.
Salata verde, spanacul și rucola se păstrează cel mai bine la frigider, timp de până la 7 zile. După ce le-ai cumpărat, spală-le bine, scurge-le de apă în exces folosind un uscător de salată și apoi lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie curat, pune-le la loc în uscător, acoperă-le cu un șervețel de hârtie, pune capacul uscătorului și pune vasul la frigider. O altă metodă, după ce le speli, le scurgi de apă în exces și le lași la uscat pe un prosop de bucătărie curat, rulezi prosopul pe lățime, acoperind frunzele de jur împrejur, să îl prinzi la capete cu elastic și să îl pui pe raftul de jos al frigierului; prosopul va menține umiditatea frunzelor verzi și va absorbi apă în exces.
- Advertisement -
Varza trebuie păstrată întreagă până când o folosești, pentru că începe să-și piardă din Vitamina C, odată tăiată. Ține-o învelită într-o pungă de plastic în care ai dat găuri și spal-o doar înainte de a o folosi. Va rezista așa până la 3-4 săptămâni. Dacă ai tăiat-o, învelește strâns restul de varză în folie alimentară. Se va păstra în frigider alte câteva zile.
Varza chinezească stă proaspătă la frigider până la 1 săptămână, învelită în folie alimentară.
- Advertisement -
Varza de Bruxelles se păstrează la frigider, într-o caserolă fără capac/o pungă de plastic cu găuri, timp de 1 săptămână. Spală micuțele verze doar înainte de a le găti.
Porumbul dulce trebuie mâncat imediat după cumpărare, dar rezistă până la 5-6 zile la frigider. Păstrează știuleții acoperiți, cum i-ai cumpărat. Pulverizează o pungă de hârtie cu apă rece, pune în ea 2-3 știuleți, vertical, apoi introdu punga într-una de plastic cu sistem de închidere; scoate tot aerul din ea și sigileaz-o.
Sparanghelul este ca în cazul ridichilor sau a cepei verzi: lasă mănunchiul de sparanghel legat, taie vârful rădăcinilor lemnoase, scufundă-l într-un borcan cu puțină apă rece și acoperă-i vârfurile verzi cu o pungă de plastic largă (folosește cel mai bine o cască de dus de unică folosință). Schimbă apă periodic, dacă devine tulbure. Va rezista astfel aranjat timp de până la 7 zile, la frigider.
Sfecla roșie, odată cumpărată, trebuie curățată. Îndepărtează pământul fără a o spăla, taie frunzele, dar lasă 1 cm din ele în partea superioară. Pune sfecla într-o pungă de plastic cu găuri la frigider și verific-o periodic, pentru a vedea dacă este la fel de tare. Teoretic, așa poți păstra sfecla roșie până la 1-3 luni!
Anghinarea se păstrează timp de până la 7 zile la frigider: păstrează-le întregi, nu le spăla după cumpărare, dar pulverizează ușor tulpinile cu apă. Pune anghinarea într-o pungă de plastic găurită, la rece.
Ardeii iuți se mențin bine la frigider până la 3 săptămâni. Taie-le codițele și pune-i într-o caserolă acoperită, între straturi de șervețele de hârtie.
Source www.sanovita.ro
Photo by Marisol Benitez
MADmoiselle