Maniere la masă – Top 25 maniere la masă pe care ar trebui să le iei în considerare
Bunele maniere nu costă nimic și sunt o modalitate de a le arăta celorlalți că îți pasă de ei. Bunele maniere, politețea și eticheta sunt elementele de bază ale unei societăți sănătoase.
Unii ar putea spune că manierele sunt demodate astăzi. Dar, în realitate, bunele maniere sunt fundamentale pentru a avea succes în multe domenii. Manierele fac, de asemenea, mai ușor pentru toată lumea să se simtă confortabil în situații sociale.
- Advertisement -
Motivul de bază pentru care majoritatea dintre noi practică politețea este că ne pasă de modul în care acțiunile noastre îi afectează pe ceilalți. Cu o cunoaștere a manierelor, vei avea mai multe instrumente în “cutia ta socială”. Te vei comporta cu calm, echilibru si profesionalism, vei avea încredere în tine, vei ști să te îmbraci pentru ocazie și te vei comporta corespunzător cu ceilalți. Dacă ești educat, alții se vor simți mai confortabil în compania ta. Oamenii cu bune maniere vor face de obicei o impresie pozitivă celor din jur.
Exemplele de bune maniere se pot manifesta în acțiuni și recompense aparent mici, cum ar fi ținerea ușii deschise pentru cineva și primirea unui zâmbet tăcut de recunoaștere în schimb.
- Advertisement -
Există anumite lucruri care se fac și care nu, pe care fiecare individ ar trebui să le urmeze la o adunare la masă. Practicarea acestor maniere face o viață mai plăcută pentru toată lumea.

Top 25 maniere la masă de luat în considerare
- Dispozitive electronice. Oprește dispozitivele electronice înainte de a te așeza la masă. Dacă ai uitat să pui pe modul silent telefonul mobil și sună, oprește-l imediat. Nu răspunde la apel. Nu trimite mesaje și nu naviga pe internet la masă.
- Tăierea Alimentelor. Taie mâncarea în doar una sau două bucăți de mărimea unei mușcături odată. Nu ești copil să îți mărunțești mâncarea în prealabil.
- Îndepărtarea alimentelor nedorite din gură. Alimentele sunt îndepărtate din gură în modul în care sunt introduse în gură. Alimentele puse în gură cu o ustensilă sunt îndepărtate cu o ustensilă. Când degetele sunt folosite pentru a mânca alimente, oasele sau mâncarea nedorită sunt îndepărtate cu degetele.
- Toaletă. Spune pur și simplu „Scuză-mă, te rog. Mă întorc imediat” când pleci la toaletă. Să pleci fără un cuvânt este nepoliticos. Dar să dai detalii este și mai urât.
- Condimente alimentare. Când ești la o cină sau la un restaurant, manierele adecvate la masă impun să guști din mâncare înainte de a o condimenta.
- Vorbind în timp ce mănânci. Dacă ai mai mult de câteva cuvinte de spus, înghite mâncarea, lasă furculița pe farfurie și vorbește înainte de a relua mâncatul.
- Articole din jur. Articolele sunt la îndemână doar dacă trebuie să întinzi brațul, aplecându-te puțin în față. Nu te apleca pe lângă persoana care stă lângă tine.
- Nu bea cu gura plină. Pentru a evita lăsarea alimentelor pe marginea paharului, înghite înainte și șterge-ți buzele cu un șervețel înainte de a lua o înghițitură de băutură.
- Ținând în mână un pahar de vin. Paharele de vin alb sunt ținute de tulpină, nu de bol. Paharele de vin roșu pot fi ținute de bol.
- Mâncând în liniște. Răzuitul unei farfurii sau mestecatul tare este neplăcut de ascultat și considerat nepoliticos. Plescăitul și înghițitul zgomotos sunt greșeli majore și un semn de proaste maniere la masă.
- Coatele. Regula „fără coate pe masă” se aplică numai atunci când mănânci efectiv. Când nu sunt folosite ustensile, este acceptabil să îți pui coatele pe masă.
- Ceva prins în dinți. Când mâncarea este prinsă între dinți, care este enervantă sau inconfortabilă, așteaptă să o îndepărtezi în privat.
- Strănut, tuse, suflat din nas. Când strănutul sau tusea la masă sunt inevitabile, acoperă-ți nasul sau gura cu un șervețel și ffi cât mai liniștit posibil. În situații de urgență, nu folosi un șervețel pentru a îți sufla nasul. Pleacă de la masă pentru un moment și folosește în schimb o batistă.
- Finger Food. Când mâncarea este luată cu mâinile dintr-o tavă, așeaz-o pe o farfurie. Nu îți linge degetele, folosește un șervețel. Când ai îndoieli dacă să folosești degetele sau ustensile pentru a mânca un anumit aliment, urmărește-i pe cei din jurul tău și procedează ca ei. Dacă încă ai îndoieli, folosește o ustensilă, de obicei o furculiță.
- Gata să comanzi. Când te afli la restaurant, pentru a arăta că ești gata să comanzi, închide meniul și puneți-l pe masă.
- Câte un lucru pe rând. Fă câte un lucru pe rând la masă. Dacă vrei să guști vinul, așează temporar furculița sau cuțitul pe farfurie.
- Ce să faci cu mâinile tale. Când ții o ustensilă, odihnește-ți cealaltă mână în poală. Când nu ții nimic, ambele mâini rămân în poală. Nu te agita și ține întotdeauna mâinile departe de păr.
- Gesticulând. Nu faceți gesturi cu un cuțit sau o furculiță în mână.
- Ținerea cinei pentru un oaspete întârziat. Pentru a nu întârzia cina pentru toată lumea în așteptarea unui oaspete întârziat, cina se amână cu doar 15-20 de minute.
- Postură. Nu te apleca cu umerii peste farfurie. De asemenea, a te lăsa pe spate în scaun (ceea ce face să pară ca și cum nu ești interesată de masă) este o manieră proastă la masă.
- Locul de Onoare. Istoria acordă locul de onoare părții drepte a gazdei, deoarece majoritatea oamenilor sunt dreptaci.
- Fumat. O țigară aprinsă nu este niciodată dusă la masă. Fumatul este ofensator pentru nefumători și plictisește papilele gustative.
- Lăsând o lingură în ceașcă sau castron. Nu lăsa lingura în ceașcă, bol de supă sau pahar cu tulpină. Așează lingura pe farfurie între înghițituri sau când ai terminat.
- Supa fierbinte. Dacă supa este prea fierbinte, amestec-o, nu sufla.
- Degetul mic. Nu strângeți degetul când ridici o ceașcă sau un pahar.
- Advertisement -
MADmoiselle